Whirl Wind Girl se prosadila v Bupadešti

Sobotní dostihy v Miláně s kvartetem v Česku připravovaných koní mnoho radosti nepřinesly. Nejlepší výsledek dosáhl dvouletý Emblet, který v dostihu na 1200 metrů dokončil na třetím místě, ale s téměř osmi délkovým odstupem na vítěze. Největší pozornost se v Miláně soustředila na St. Leger Italiano na 3000 metrů se sedmičkou startujících a mezi nimi byl i český Kůň roku 2023 Gasparini.

Reprezentant stáje Tippler Group finišoval na posledním, sedmém, místě, a tudíž předstartovní ambice trenéra Jana Demeleho nenaplnil. Odchovanec Petra Karlíka letos absolvoval sedm startů a maximem byla tři druhá místa, dvakrát v Bratislavě a jednou ve Velké Chuchli. Start v Miláně byl třetím bez dotace v letošním roce.

Po vrcholu programu se ještě představila letošní vítězka Oaks Beauty Approach, ale v dostihu na 2400 metrů pro tříleté klisny obsadila páté místo s velkou ztrátou na vítěznou Taany. V závěrečném bodě programu na 1400 metrů obsadil Donn Clifs desáté místo.

Neděle z českého pohledu byla radostnější, a to především zásluhou čtyřleté reprezentantky stáje Jiřího Charváta Whirl Wind Girl. Letos pošesté startující klisna v sedle Martinem Srncem navázala na srpnové vítězství v mostecké Letní ceně. Poprvé ve své kariéře vyhrála dva dostihy v jedné sezoně, celkově to byl čtvrtý triumf z třinácti startů. Na budapešťské all weather dráze se prosadila v dostihu na 1900 metrů s celkovou dotací 1,4 milionu forintů (lehce přes 90 tisíc korun) dobrou koncovkou. Nejbližšího soupeře za sebou nechala o délku a čtvrt.

České vítězství v Kincsem parku registrujeme opět o více než dvou letech. 11. září 2021 zde vyhrál Markoni LP a nyní Whirl Wind Girl. Od roku 1993 je teprve sedmé rovinové vítězství v Maďarsku. V letošním roce je to 47. triumf na zahraničních drahách mimo Slovensko, a tak ve vzduchu visí otazník, zda se počet triumfů podaří zaokrouhlit na 50. Nejbližší příležitost vylepšit bilanci bude ve středu v Drážďanech při tradičním Halali.

Stájový kolega Whirl Wind Girl Dominique se představil o 1700 kilometrů západněji, na dráze ve francouzském Argentanu. Startoval v dostihu přes proutěné překážky na 4200 metrů a vybojoval třetí dotaci s velkým odstupem na vedoucí duo Pharaon a Gastibelza.